Det gode naboskab
På Vestergårdsvej i Jebjerg bor ægteparret Inga og Aksel Bundgaard. De overtog huset i 1975 og tænkte dengang, at de kun skulle bo der midlertidigt, indtil de fandt den helt rigtige lille ejendom med lidt jord til ude på landet.
Det var Aksels arbejde, der førte parret til Salling-egnen. Oprindelig er de fra Mårslet i Østjylland, men Aksel fik arbejde i Skive som regnskabstekniker i Fremad og Fjends Herreds Husmandsforening, og derfor faldt valget på denne egn. I det første halve år boede familien til leje i et hus i Dommerby. En ejendomsmægler foreslog dem huset i Jebjerg. Inga og Aksel kendte intet til Jebjerg, men huset kunne de lide – og sandsynligheden for, at det var nemt at sælge igen, var stor.
Knap var Inga og Aksel flyttet ind, før naboerne bød på kaffe, og inden længe kom også en invitation til sølvbryllupsfest hos et nabopar. Inga og Aksel faldt hurtigt til og deres søn, Jens, der dengang var 1½ år, fik snart legekammerater på vejen.
Imens fik Inga job i Jebjerg som dagplejemor, hvilket blev hendes faste virke de næste 14 år.
– Det passede os godt, at jeg kunne gå hjemme, og samtidigt kom der andre børn her hos os, som vores børn fik glæde af at være sammen med, siger Inga. Parrets egen familie blev udvidet med døtrene Maja og Kirsten.
Med fantastiske naboer, to gode jobs, en bil, gode busforbindelser, sportsaktiviteter samt skole og børnehave inden for rækkevidde følte Inga og Aksel sig rigtigt godt tilpas.
– Og de små landbrug var svære at komme til for penge dengang i 1970’erne, hvor Danmark også lige var kommet ind i EF. Vi har et par gange taget tilløb til at flytte, men besluttede os så for at fortsætte vores tilværelse på Vestergårdsvej, nævner Aksel.
Siden da har tilværelsen gået slag i slag. Børnene blev større og begyndte i skole. Inga fik senere job i børnehaven – i 25 år. Huset blev udvidet med en etage med børneværelser. Køkkenhaven voksede. Og der var tid til at engagere sig i byen og egne interesser.
Fælles om tingene
– Det allerbedste ved at blive, det var det nabomæssige. Det har varet ved igennem alle årene, siger Inga og fortæller om månedlige sammenkomster med fællesspisning. Det koster et lille beløb per person, og for det får naboerne serveret et måltid mad – oftest af daglig-karakter som stegt flæsk og persillesovs.
– Det var Inga, der i sin tid foreslog, at det skulle foregår hos os hver gang. Så skal man ikke overgå hinanden i køkkenet, og i stedet har vi tid til samvær og snak, forklarer Aksel.
Nytårsaftener, Sankt Hans aftener og mange andre fælles oplevelser foregår også sammen med naboerne – på skift – på Vestergårdsvej.
– Så snart, du slår på et stykke træ, kommer en nabo og spørger til, om der er noget at hjælpe til med. Og det er gensidigt, siger Aksel og tilføjer: – Det er sådant, vi har det her. Vi er fælles om tingene, så nær som vores koner.
Mere aktive
Engagement og fællesskab gælder ikke kun på vejen. Gennem årene har Inga og Aksel taget del i mange af byens aktiviteter samt deltaget i at skabe nye.
Inga har været formand for Brugsforeningen, og hun var med til at starte en folkedanserforening for nogle år tilbage. Aksel var en af initiativtagerne til at rekonstruere gamle filmoptagelser fra Jebjerg. I 2007 spillede ”Jebjerg-Filmen” for fulde huse – og folk stod i kø uden for ungdomsskolen, så initiativtagerne måtte afspille filmen to gange den aften, hvor den blev vist.
I dag tager Aksel frivilligt tjansen at slå noget af græsset på byens legeplads, og ægteparret deltager gerne, når der er fælles-oprydning i Jebjerg Bypark. De kan nemlig begge godt lide, når tingene er i orden.
– Vores kalender er meget fuld, så vores børn må ofte spørge, om der kan blive plads til, at vi skal ses, siger Aksel og remser op af de mange aktiviteter: Frivillige hjælpere på Hjerl Hede, på Jenle og i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Kåstrup, underviser i Biavler-foreningen og oldermand i æske- og bogbinder-foreningen.
Derudover er der også alle de ”små kasser”, som Aksel enten er revisor i eller bogholder for. Som for eksempel Jebjerg-Lyby IF, Jebjerg Plantehandel og Frimærkeklubben.
– Vi er også meget aktive uden for byen i de her år. Vi er godt nok medlemmer af pensionistforeningen i Jebjerg – og vi regner med, når vi bliver lidt ældre og får noget andet sorteret fra, at så bliver vi mere aktive her, forklarer Inga.
Inga og Aksel har gennem årene nydt godt af de mange forretninger, der var i byen. Skohandel, tøjforretning, dagligvarebutikker med flere. I dag er der få tilbage og kun en butik med kolonialvarer.
– Til gengæld er der en utrolig flot service at få i den butik. Købmanden skaffer gerne noget hjem, hvis vi har specielle ønsker. Vi handler dagligvarer her i Jebjerg. Det er meget sjældent, vi handler andre steder, siger Aksel.
Oven i handlen ved købmanden får Inga og Aksel også ofte nyt med hjem fra hvem, de tilfældigvis møder på vejen, for der er altid nogen at hilse på i Jebjerg – og noget nyt at drøfte.